Just a little bit of gluten won't hurt?
På andra ställen i världen skiljer man på celiaki (coeliac disease) och glutenintolerans (glutenintolerance). Jag själv har inte tänkt på detta så mycket men faktum är att det är en viktig distinktion som kan göra skillnad för huruvida människor som inte tål gluten bemöts i samhället.
Celiaki är en livslång autoimmun sjukdom som orsakas av att kroppens immunsystem attackerar sig självt (reagerar) när man äter gluten. Detta skadar tarmens slemhinna och innebär att kroppen inte kan absorbera matens näring korrekt. Celiaki är alltså ingen matallergi (matallergi inträffar när kroppens immunsystem reagerar på mat väldigt fort efter man har ätit det) eller intolerans (intolerans är generellt inte livshotande men påverkar matsmältningen, inklusive illamående, diarré och uppblåsthet).
Veteallergi är en reaktion mot proteiner som finns i vete. Det triggas av immunsystemet och inträffar vanligtvis inom sekunder eller minuter efter man ätit det.
Glutenkänslighet (non-coeliac gluten sensitivity) är när symptom liknande dem vid celiaki upplevs, men att det inte finns några associerade antikroppar eller skada på tarmens slemhinna.
Ofta använder vi ”glutenintolerans” när vi refererar till hela kategorin av glutenfrågor: celiaki, glutenkänslighet och veteallergi. Detta är missvisande då det faktiskt finns olika grader av känslighet och vissa får skador som påverkar livet under en lång period!
Även om allt fler glutenfria produkter säljs i affärer, caféer har större utbud och restaurangpersonal är mer medvetna om matens innehåll så är okunnigheten fortfarande stor. Exempelvis har det börjat säljas fler glutenfria pizzor. Superbra! Men när plåten som pizzan ligger på är mjölad med vetemjöl eller kocken använder mjöliga händer när hen garnerar pizzan med diverse pålägg så är pizzan inte längre glutenfri. Den är kontaminerad till 100%. För en glutenkänslig eller någon som har hakat på ”trenden” att äta glutenfritt kanske detta inte gör så mycket, men för någon med celiaki så innebär detta allvarliga tarmskador! Det kan gå så långt att man får tarmcancer och kvinnor löper större risk att bli infertila. Har ni tänkt på det?
Att göra maten glutenfri kräver mer än att bara använda en glutenfri basprodukt. Det handlar om att maten inte får kontamineras (ex. använda rena redskap, tillaga maten i en glutenfri miljö, ha rena kläder m.m.) och att omvärlden informeras om hur seriös sjukdomen faktiskt är.
Fint skrivet Maja! Asbra att gå ut med denna information och klargöra den, alla bör veta detta! :)